Kan man lita på Pågens?

Pågen är ett bageri som jag länge undrat varför de inte bakar ekologiskt. Pågens har en närapå dominerande ställning på brödmarknaden, men har inte en enda ekologisk produkt. Jag har prövat att kontakta kundtjänst, men möttes av en person som nästan skrattade åt min - i hennes tycke - löjliga och orimliga fråga. Jag ger mig sällan med bristfälliga svar och tog nya tag. I dag fick jag äntligen ett svar på Facebook:

Så här ser min fråga ut: "Jag längtar efter Pågens goda bröd, men försöker undvika så länge ni inte erbjuder ekologiskt. Eller har ni nya planer?"

Närodlat devis för Pågens
Så här svarar Pågen: Hej Ulrika, för oss som stort bageri är det i nuläget inte realistiskt att ställa om till helt ekologiska råvaror, däremot tror vi på att påverka den konventionella odlingen så att den blir mer miljövänlig. Vi köper så gott som all vår säd från bönder i vårt närområde som vi har långsiktiga samarbeten med. I ett globalt perspektiv är svensk odling redan nu ganska miljövänlig, men vi ställer högre krav på vissa områden. Till exempel tillåter vi inte slamgödsling eftersom det kan sprida kemikalier på åkrarna, och vi begränsar också användningen av stråförkortningsmedel. Hoppas det ger dig en del svar på hur vi tänker!

Räcker Pågens insatser?
Ja, nu vet jag hur Pågen tänker. Bra där! Däremot vet jag inte om skälen som bageriet anför är hållbara eller inte. Miljönyttan med att ersätta ekologisk odling med närproducerad saknar stöd i forskningen. Att kritisera slamgödslingen har visserligen stöd hos Naturskyddsföreningen, men inte hos den kommunala branschorganisationen Svenskt Vatten. Debatten om stråförkortningsmedel är jag tyvärr inte tillräckligt insatt i, men uppskattar så klart att företaget undviker medlet.

Vilka krav kan man ställa på brödmarknaden ur miljösynpunkt? Har Pågens gjort tillräckligt för den som är medveten konsument?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Komma in i godmansuppdraget

God man: En krånglig process att inreda

Lämnar som god man