Vad säger gårdagens val om morgondagen?

Dagen efter valet. Jag vaknar upp till en strålande dag. Ändå känner jag mig utmattad. Gårdagens resultat i valet känns knappast upplyftande. Att bilda en stabil, effektiv och framtidsinriktad regering - med stöd i riksdagen - ser ut att bli en utmaning.

Sd:s framgångar verkar bland annat handla om välfärden. Hur ska pengarna räcka till? Kostnaderna för invandring ställs mot äldres, sjuka och arbetslösas behov. Jag ser problemet, men tycker att debatten blir förenklad. Tänkandet blir kortsiktigt och introspektivt.

Jag efterlyser en mer övergripande diskussion om globaliseringen och den förändrade demografin.

Vad innebär globaliseringen för vår värld?

Jag vill ta del av fler diskussioner om effekterna av globaliseringen. Vilka möjligheter och utmaningar ställs världen inför när det gäller resursutnyttjande, krig, miljö, handel och rörlighet? Min egen analys är att den "gamla" världen, som Europa, troligtvis kommer att behöva gå ner i standard. Vi är helt enkelt inte tillräckligt konkurrenskraftiga på sikt, trots våra vackra ord om "kunskapsnation". Vårt kostnadsläge och vår försörjningskvot är helt enkelt för hög. De som är i arbete behöver försörja allt fler. Vi kommer att behöva knappa in på resursanvändningen för att resurserna ska räcka till alla på jorden. Och miljön hålla.

Oavsett vilket parti som leder landet, kommer vi ha svårt att hantera globaliseringens effekter på politiken. Troligtvis torde de partier som kan skapa förutsättningar för ökat risktagande och innovation lyckas lite bättre än de övriga. Vem som ska ta risken - och under vilka villkor som risken ska tas - skulle jag gärna se problematiseras. Hur inkomsterna sedan ska fördelas är också viktigt. Ett land med för stora klyftor blir knappast tryggt.

Vad innebär en åldrande befolkning för Sverige?

Vår befolkning blir allt äldre, precis som resten av Europa. Med fler äldre i befolkningen, ökar försörjningsbördan. 2010 var den 2,25 i Sverige. Varje person som arbetade försörjde alltså sig själv och 1,25 personer till. Om de demografiska förutsättningarna utvecklas som man tror kommer försörjningsbördan ha ökat till 2,45 år 2030. Utvecklingen av befolkningsökningen ser olika ut för olika åldersgrupper. Störst väntas ökningen vara i gruppen ålderspensionärer, personer över 65 år. Detta ställer stora krav på hur samhället utvecklas, framför allt kräver det en betydligt högre sysselsättning.

Äldre är friskare högre upp i åldrarna, men när de väl behöver vård, kräver de mer vård än tidigare.

Egna erfarenheter
Under 20 år har jag - som anställd - teoretiskt lärt mig hur samhället är strukturerat och hur samhällsfrågor drivs genom att arbeta i Regeringskansliet, på myndigheter och i landstinget. Under senare år har jag varit egenföretagare. En intressant och ganska smärtsam upplevelse. Många av mina föreställningar om konsultens glassiga liv, där pengar växer på träd, har fått ställas på ända. Regeringskansliets regelförenklingsarbete för små företag i all ära, men att vara egen är trots det inte enkelt. Som f.d. statligt anställd är man visserligen van att arbeta hårt och nätverka, men inte att paketera och sälja sin kompetens. Det ryms helt enkelt inte i det offentliga uppdraget. Som egenföretagare får du slita för varenda krona, i en skola som är så tuff att många offentliganställda (mig själv inkluderad) nog hade baxnat.

Och tycker jag det är utmanande, som är välutbildad, har bra meriter och lätt att ta initiativ, hur ser då förutsättningarna ut att skapa nya jobb i Sverige?

Under senare år har jag prövat på att arbeta extra i hemtjänsten. Med egna ögon har jag sett hur hemtjänstpersonalen sliter under tuffa villkor, såväl ekonomiskt som arbetsmiljömässigt. Hemtjänstföretagen har det nog inte lättare att få det att gå runt, där kommunerna sätter ett kvalitetsgolv - och aktören med lägst pris vinner. Jag har sett vårdbehoven, hur pass begränsad förmåga som många äldre får som och hur de kämpar för att orka med sin tillvaro. - Att välfärden är så pass nedsliten och åldrandet så utmanande hade jag inte föreställt mig i min tidigare teoretiska värld.

Ja, många av mina föreställningar har ställts på prov under senare år. Ändå tänker jag att detta bara är början på de utmaningar som väntar. Om 20 år kommer vi längtande se efter fasta anställningar och dagens nivå på trygghet. Om 20 år kommer vi att se på dagens välfärd i ett rosa skimmer.

Vad säger gårdagens val om morgondagens utmaningar? Hur ska vi hantera dessa utan att stänga våra dörrar och skapa ökande klyftor?

Kommentarer

Intressant om s.k bemanningsföretag...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=5958917
Hå hå ja ja..

Problemet är ju att de flesta som kommer till Sverige har för dålig / otillräcklig utbildning och erfarenhet för att "direkt" kunna sättas in i de verksamheter som behöver människor.

De kommer från länder som utvecklingsmässigt ligger på en nivå där Sverige låg för MINST 100 år sedan om inte mer...

Sverige har också som land klättrat på "värdestegen" och de "enkla" jobben finns inte längre kvar.

Så sent som på 70-talet flög den svenska TEKO-industrin in unga tjejer från forna Jugoslavien och de fick sätta sig vid symaskinerna i Borås med omnejd. betänk då att dessa unga människor hade en MINTS 6-årig skolgång, kunde läsa och räkna samt även lite engelska vilket MÅNGA av de som kommer till Sverige av humanitära skäl idag inte ens har utan är analfabeter. När skall dessa kunna bli "produktiva" i det svenska samhället då samtidigt det svenska samhället blir alltmer specialiserat och "konceptualiserat" ?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5292164

Populära inlägg i den här bloggen

Komma in i godmansuppdraget

Checklista för renovering av bostaden

Norrland som vinterturist, del II: Abisko och Katterjåkk