Frågetecken kvarstår kring psykiatrin i Stockholm

Överläkaren och professorn Anna Åberg Wistedt, som varit verksamhetschef för Norra Stockholms psykiatri i 15 år, har nyligen fått lämna sin tjänst, framgår i en intervju med henne i dagens DN.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=762538

Av DN:s artikelserie verkar Anna Åberg Wistedt (AÅW) ha fått silkessnöret därför att hon har påpekat att viss verksamhet behöver stängas om hon ska spara 28 miljoner kronor. Hon har tidigare fått en rejäl uppbackning av andra verksamhetschefer inom psykiatrin i Stockholm, liksom den biträdande verksamhetschefen David Eberhard, vilka DN har intervjuat.

Landstingsrådet Birgitta Rydberg (fp), som ansvarar för bl.a. psykiatrin i länet, försvarar besparingsåtgärden med att hon inte kan belöna dem som uppvisar underskott, som Norra Stockholms psykiatri. Mer pengar kommer i stället att ges till de södra regionerna som har "större behov än vad de hittills har har tillgångar till", lägger hon till.

Som läsare undrar jag naturligtvis hur det egentligen ligger till. Är det så att AÅW har tappat greppet om ekonomin eller är hennes ord för obekväma för Birgitta Rydberg? David Eberhard har talat om de stora vårdbehoven kring Tensta och Rinkeby, som det norra verksamhetsområdet omfattar. AÅW menar på att efterfrågan på psykiatrins tjänster har ökat, vilket har gjort att det svårare att hålla nere kostnaderna. Hon har i stället valt att utveckla verksamhet inom bl.a. bipolär sjukdom och neuropsykiatrisk problematik för att möta behoven. Vad jag har läst om dessa sjukdomar, liksom mina egna erfarenheter som syster till en bror med autism, får mig att tro att AÅW har rätt. Funktionshindren är resurskrävande och vården är på sina håll mycket eftersatt.

Min röst på det borgerliga blocket i landstingsvalet har onekligen fått sig en törn. Av den fakta som hittills har framkommit får mig att tro att Alliansens systrar och bröder är så naiva som jag ibland har misstänkt när det gäller människor i utsatta lägen. Jag har röstat för stärkt egenmakt och inte på låga skatter. Människor mår bra av att ta eget ansvar - under förutsättningen är att de är i stånd att bära det. Att lägga den bördan på dem som inte har kapaciteten är att skjuta både dem och sig själv i foten. Det är inte människovärdigt och visar på hur Alliansens tro på enkla och billiga lösningar faller platt till marken! Framöver kommer jag att se de tre aporna framför mig, som varken ser, hör eller förstår, när borgerligheten entrar scenen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Komma in i godmansuppdraget

God man: En krånglig process att inreda

Lämnar som god man