Invandrartjejer utan rättigheter

DN berättar i dag att invandrartjejer nu får särskilda möjligheter att pröva på idrott. 70 procent av dem är inaktiva i dag och situationen behöver förändras.

Problemet är dock inte lätt att åtgärda. Idrotten kräver ofta insatser efter skoltid, vilket många av flickorna inte har. De förväntas i stället hämta småsyskon och hjälpa till i hushållet. Därefter sägs inte mer om invandrartjejernas fritid.

Hade det handlat om att tjejer med svenskfödda föräldrar behövt hjälpa till mer hemma än deras bröder, då hade det blivit ett himla liv. Varför ska flickorna inte ha någon fritid? Vad gör vi åt problemet etc? Nu handlar det om invandrarflickor och då ska svenska samhället inte blanda sig i de kulturella skillnaderna i hemmet.

Ren och skär diskriminering, tycker jag. SCB har i sin föredömliga skrift "Tid för vardagsliv" visat hur kvinnor och män använder sin tid. I den framkommer hyfsat stora könsskillnader, då man bl.a. kan se att kvinnor ägnar sig mer åt det obetalda hemarbetet och därigenom får mindre tid för återhämtning än män. (Kvinnor står sedan för en större del av sjukskrivningarna och man tror att bristen på återhämtning är en av orsakerna.) Studien är endast gjord på vuxna personer, vilket gör att barn och ungdomars tidsanvändning inte framkommer.

Om SCB skulle utöka sin studie vid nästa tillfälle till att omfatta även ungdomars tidsanvändning (studien bygger på självskattningar, vilket kräver att de som deltar själva kan rapportera hur de använder sin tid), skulle det finnas ett intressant diskussionsunderlag för att diskutera könsskillnaderna i denna grupp.

Hoppas att frågan om invandrartjejernas brist på fritid tas upp av våra politiker och uppmärksammas av våra myndigheter. Det är en skandal att situationen får fortsätta som den nu ser ut.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Komma in i godmansuppdraget

God man: En krånglig process att inreda

Lämnar som god man