God man: Förbered dig som åldrande förälder
Den 16 juli 2016 avled min mamma, sex veckor efter cancerdiagnos. Då var hon 73 år gammal och vi trodde nog alla att hon skulle leva många år till. Vi hade därför inte förberett något samtal vem som skulle ta över godmanskapet efter min yngste bror, som har autism och utvecklingsstörning. Själv har jag alltid vetat att jag skulle ta över som uppdraget efter henne, även om vi aldrig hade talat om det. Hon bad mig också om detta under sina sista veckor i livet.
I dag är jag god man i alla tre delar av uppdraget; sörja för person, bevaka rätt och förvalta egendom. Erfarenheterna från mina första år som god man kan du läsa här.
Vilka tips och råd kan jag ge dig som åldrande/sjuk handikappförälder och god man?
Nu har det gått närmare fyra år sedan min mamma dog. Arvskiftesprocessen är över och mitt liv har gått tillbaka i normala gängor. Vilka slutsatser och reflektioner har jag dragit under den period som gått? Flera av nedanstående punkter hade min mamma tänkt på; hon var ordentlig och ansvarstagande. Hon visste nog dock inte så mycket om processen när man väl gått bort, vilket är förståeligt. Hade hon vetat hur mycket jobb det skulle bli för mig, hade hon verkligen grämt sig. Därför skriver jag detta blogginlägg. Inspiration har jag också hämtat från andra handikappsyskon.
När jag beskriver "god man" nedan, avser jag också er som är förvaltare. Huvudman är den person som den gode mannen/förvaltaren har uppdrag att hjälpa. Handikappsyskon är ett "normalfungerande" syskon till ett syskon med funktionsvariation. Jag skriver ofta "handikapp", vilket är neutralt för mig och är lättare att skriva än "person med funktionsvariation".
Tänk igenom i god tid vem som ska ta över godmanskapet när du inte själv klarar det.
Att prata om ålderdom och död med sina barn är nog inte det lättaste. Ändå är både åldrandet och döden oundvikliga. För diskussionen i öppen anda; att du funderar på ditt åldrande, på ditt/dina barn med funktionsvariation, på dina neurotypiska ("normalfungerande") barn. Tala om hur ansvaret har varit för dig, som godman och anhörig. Beskriv hur ansvaret som god man ska se ut enligt lagstiftningen och klargör vilka extra uppdrag som du kan ha tagit på dig som anhörig. Kanske har du köpt kläder, skor, ringt läkare, ordnat semestrar etc., som gode män normalt sett inte gör. Du har säkert gjort det i rollen som mamma eller pappa.
Klargör skillnaderna för dina barn mellan uppdragen "sörja för person", "bevaka rätt" och "förvalta egendom". En person behöver inte ensam bära alla tre uppdragen. Att vara god man kan man också låta någon utanför familjen vara. Kanske har ni redan en god man utanför familjen, men hen är kanske åldrande och kan behöva ersättas. Hur vill du göra då?
Fundera över hur ditt "neurotypiska" barn kan komma att ta sig an rollen som god man
Många handikappsyskon är nog nära lika engagerade i sitt handikappade syskon som deras föräldrar. Det är kanske inget man önskar sig som förälder, men så ser verkligheten ofta ut. (Jag har sett detta många gånger hos andra handikappsyskon jag träffat.) Den dag man blir god man för sitt syskon, kan man mentalt uppleva att ens "frihetstid" är över. Kanske har man varit bunden till handikappsyskonet under uppväxten och fått ett eget "fritt" liv i 20-årsåldern. När föräldrarna blir gamla eller dör, kan man uppleva luckan i ens fria liv stängs igen. Man faller lätt tillbaka till rollen man hade som ansvarstagande handikappsyskon när man växte upp. Nu har man kanske dessutom gamla föräldrar att ta hand om.
Blir det ändå aktuellt att ett av dina barn tar över godmanskapet, tänk igenom vad hen ska göra. Många gruppboenden, om huvudmannen bor i ett sådant, kan erbjuda samarbetsavtal mellan god man och boendet. Där kan regleras vilka roller som respektive part ska ta. (Detta nämner inte överförmyndarnämnderna under sina godmanskurser.) Som handikappsyskon får du kanske också lära dig leva med att professionella, och inte dina föräldrar, köper kläder till ditt syskon. Kanske någon annan anhörig eller vän kan erbjuda sig att besöka huvudmannen ibland? Hur kan ditt barn fundera kring att eventuellt fira semester med sitt handikappade syskon?
Förbered också ditt barn på hur "fyrkantigt" en överförmyndarnämnd kan agera. Den är en tillsynsmyndighet och behöver ditt barn råd, kanske hen kan få dem via en godmansförening eller något godmansforum på internet. Berätta också för ditt barn att gode män, som också är anhöriga, lätt blir "påhoppade" i dessa sammanhang, då en del "professionella" (dvs. icke-anhöriga) gode män och anställda inom kommunala förvaltningar endast ser godmansuppdraget som ett juridiskt uppdrag (vilket det ju faktiskt är). De har kanske inte lika mycket känslor inblandade som många av oss anhöriga ofta har.
Lär dig om processen, från dödsfall till skiftat arv, när du går bort
Önskar du att någon av dina barn ska bli god man, behöver du ta reda på hur bodelning och arvskifte fungerar för gode män som också ärver. Ditt barn som du funderar ska bli god man kommer nämligen att bli jävig under bodelnings- och arvskiftesprocessen. Därför behöver en tillfällig god man vara en del under hela denna process. Ditt barn som god man kommer därför att behöva hantera såväl sitt handikappade syskon, övriga dödsbodelägare som relationen till tillfällig god man. Är du samboende eller gift med en person som du inte har dina barn med, kommer troligtvis också den nya partners barn att behöva bli delaktiga.
Bodelnings- och arvskiftesprocessen kommer också att ta längre tid och bli krångligare än en vanlig motsvarande process. Tillfällig god man måste vara med, godkänna och skriva under bodelning, ev. fastighetsförsäljning, delning av lösöre, deklarationer och arvskifte. Hen måste vara inblandad när dina dödsbodelägare ska träffa banker, när eventuella bankfack stängs etc.
När Skatteverket har stämplat in bodelningsansökan, måste exempelvis sex månader förflyta innan arvskiftet kan påbörjas. (Jag vet inte om det bara beror på att en av dödsbodelägarna behöver god man eller på att en tillfällig god man är inblandad.)
Försäljning av fastighet, om det blir aktuellt, måste ske enligt en viss process när tillfällig god man är inblandad. Exempelvis måste fastigheten värderas av två mäklare och försäljningen godkännas av överförmyndarnämnd.
Lösöret måste värderas och bokföras, då huvudmannen inte får ge gåva till någon annan. Dina barn kan därför inte ge bort moster Fridas vas till kusin Emma, bara för att hon alltid har tyckt om den. Dödsbodelägarna utan god man måste då först köpa ut huvudmannens tillgång i detta fall och sedan ge bort den.
Dina dödsbodelägare behöver deklarera såväl för ditt dödsbo, vilket kan behöva ske under flera år, som för ditt barn som har god man (om du väljer en dödsbodelägare som god man). Tar processen längre tid, så kommer också dödsboet att förlora ditt organisationsnummer (ditt personnummer) och bli en juridisk person, med nytt organisationsnummer.
Försök gärna att vara med i processen att välja ut en lämplig tillfällig god man. Dessa är svåra att få tag på och sägs vara svåra att bli av med om de inte fungerar under processen. Kom också i håg att huvudmannen måste betala tillfällig god man för nedlagda timmar när arvskiftet är över.
Mer information kan du säkert få av godmansföreningen där du bor. Du bör också kunna prata med en begravningsjurist.
Fundera på hur dina avtal ser ut inför din bortgång
Vad händer när du dör? Har du ett testamente, där det mesta är reglerat? Vill du testamentera lika mycket till alla dödsbodelägare eller eventuellt "bara" ge laglotten till ditt handikappade barn? Tänk på att överförmyndarnämnden kan ta bort förmåner, som handikappersättning och bostadsbidrag, om huvudmannen får ökade tillgångar. (Jag är inte helt säker på hur detta fungerar, men det går så klart att kolla upp.)
Finns andra avtal som aktiveras när du dör? Vissa par reglerar så att kvarvarande partner får bo kvar i orubbat bo under en viss tid. Ditt barn, som du vill ska bli god man, kan behöva hantera en deprimerad och åldrande kvarvarande partner samtidigt som hen också ska gå in i rollen som god man och genomföra en bodelnings- och arvskiftesprocess. Det kan exempelvis bli svårt att sälja en gemensam, kvarvarande fastighet om den som bor kvar inte längre förmår att sköta och/eller sälja fastigheten.
Har du skrivit framtidsfullmakt eller liknande om du inte kan sörja för dig själv? Dina barn kan exempelvis hamna i situationen att du blir dement och att ditt handikappade barn då "faller igenom", då du kanske har varit den enda tryggheten. Får dina "normalfungerande" barn då hantera både en förälder och ett handikappat syskon i kris, blir det tungt för dina barn. Risken är att dina barn då både får bli god man för dig och ditt handikappade barn.
Hur ser situationen ut för dina dödsbodelägare?
Gå igenom situationen för samtliga dina dödsbodelägare. Bor de som ska ärva dig i samma stad som du, är vana att hantera papper och myndigheter och har en hyfsat normal arbetstid/vardag? Eller bor någon av dödsbodelägarna på annan ort eller i annat land? Har någon av dem svårt att komma iväg på möten på dagtid, vilket ofta banker (och tillfällig god man) kräver? Med en tillfällig god man under bodelnings- och arvskiftesprocessen krävs fullmakter så fort någon inte kan delta. (Det krävs nog vid andra dödsfall också, men med tillfällig god man är processerna fler och krångligare.)
Situationen för dödsbodelägarna kan komma att påverka hur processen kring bodelning och arvskifte kan behöva läggas upp och drivas.
Fundera på vem som ska driva bodelnings- och arvskiftesprocessen
Vem vill du ska driva processen från dödsfall till arvskifte? Blir det samma person som du vill ska bli god man? I så fall bör du diskutera med samtliga dödsbodelägare vad som kan vara rimligt och möjligt. I vårt fall tog hela processen 2,5 år.
Räkna med att processen kan bli så pass tids- och energikrävande att den som driver den kan behöva gå ner i arbetstid. Förslagsvis kan hen få en timkompensation, som betalas av de övriga dödsbodelägarna. Eller ska processen delas upp på flera av dödsbodelägarna, så att en sköter bodelning medan den andra tar hand om arvskifte? Reglera förslagsvis detta i förväg och diskutera också vad som händer om överenskommelsen inte hålls.
Se över dina bankengagemang
Har du dina besparingar, lån etc. i flera banker, tänk på att varje bankbesök ger ett merarbete för dina dödsbodelägare. Bankbesöken kräver att samtliga dödsbodelägare och tillfällig god man samlas på respektive bank för att arvskifta. Kan någon inte närvara, krävs fullmakter. Om möjligt, för samman dina bankengagemang till endast en eller två banker.
Om du har bankfack, se till att skriva upp allting som ligger i facket. Har du och din man/sambo separat tillträde till facket, är detta särskilt viktigt. Risken är annars att den ena partnern tömmer bankfacket utan att de övriga dödsbodelägarna har kunnat ta del av vad som ligger där. Ett felsteg som kan ge flera månaders merjobb.
"Döstäda" i tid
Dina dödsbodelägare kommer att få massor att ta hand om när du dör, även om du förberett din bortgång. Inte minst därför att du har ett handikappat barn. Se därför till att du har städat ur och sorterat upp, så att inte det tar onödig ork för dina efterlevande.
Märk upp dina pärmar, så att det tydligt framgår var testamente och andra avtal finns. Visa var huvudmannens pärmar finns. Ha dokument tillgängliga som kan behövas vid eventuell fastighetsförsäljning, som inköpspris på fastigheten, kvitton på eventuella om- och tillbyggnader etc.
Bestäm gärna vilken begravningsbyrå du vill att dina anhöriga ska anlita, hur du vill att din begravning ska se ut etc. Ju mer som är planerat i förväg, desto lättare för dina anhöriga.
Fundera på hur din död kommer att påverka ditt handikappade barn
Dina anhöriga kommer att behöva berätta för ditt handikappade barn att du har gått bort. Och köpa begravningskläder åt barnet. Det kan bli de första två uppdrag de får (förutom att nye gode mannen måste göra en slutredovisning åt överförmyndarnämnden). Ditt barn kanske inte kan prata eller kommunicera på "vanligt" sätt. Hur ska denna information föras fram? Hur kan ditt barn med funktionsvariation komma att reagera? Kommer ditt barn klara av att vara med på begravningen? Hur kan sorgeprocessen hos den funktionsnedsatte komma att påverka dina andra anhöriga? Kanske det sörjer först när hen kommer "hem" första gången efter din död och inser att du inte är där?
Var ska ditt handikappade barn och dina anhöriga som kommer att umgås med det handikappade barnet träffas efter din död? Tidigare har de kanske setts i föräldrahemmet. Kommer det att fungera framöver när du inte längre bor där? Ditt handikappade barn kanske behöver komma "hem" för att få någon form av kontinuitet i sitt liv. Eller ska dina anhöriga hälsa på ditt handikappade barn där hen bor? Har de annars varit hemma hos sina "normalfungerande" syskon? Tänk på att dina anhöriga inte längre kommer att ha ditt stöd när det handikappade barnet kommer "hem". Kanske behöver de lära känna ditt handikappade barns föreståndare och vårdare för att få stöd vid kommande träffar? Mycket går att lösa, men det kan ta tid och kräva tålamod.
Självklart är dessa frågor inte lätta att vare sig ställa sig eller besvara. Varje handikappförälder har väl burit med sig de frågorna under många år. Ändå kan det kanske vara till hjälp när situationen väl är där. För det barn som eventuellt kommer att bli god man kan det säkert ändå underlätta. Han eller hon kan annars ensam komma att ställas inför dessa frågor, om inte någon annan nära anhörig eller vän kan hjälpa till.
Lämna över godmanskapet till näste god man i tid
Att bli god man i dagsläget kräver utbildning och digitala färdigheter. Många överförmyndarnämnder utbildar nyblivna gode män vid sina kommuner. Även godmansföreningar sköter sådana utbildningar. Det tar tid att komma in i uppdraget. Att bokföra inkomster och utgifter för god man sker i dag ofta i digitala verktyg, som den kommunala e-tjänsten Valter. Som god man kan du också komma med bra tips och råd till den som tar över. Risken är annars att ditt barn måste ansöka om att bli god man när du själv är så dålig att du inte kan hjälpa till.
Som handikappförälder och -syskon är man dock ofta van vid att laga efter läge. Med god framförhållning och flexibilitet kommer du och dina barn - eller annan god man - att klara av överlämningen.
I dag är jag god man i alla tre delar av uppdraget; sörja för person, bevaka rätt och förvalta egendom. Erfarenheterna från mina första år som god man kan du läsa här.
Vilka tips och råd kan jag ge dig som åldrande/sjuk handikappförälder och god man?
Nu har det gått närmare fyra år sedan min mamma dog. Arvskiftesprocessen är över och mitt liv har gått tillbaka i normala gängor. Vilka slutsatser och reflektioner har jag dragit under den period som gått? Flera av nedanstående punkter hade min mamma tänkt på; hon var ordentlig och ansvarstagande. Hon visste nog dock inte så mycket om processen när man väl gått bort, vilket är förståeligt. Hade hon vetat hur mycket jobb det skulle bli för mig, hade hon verkligen grämt sig. Därför skriver jag detta blogginlägg. Inspiration har jag också hämtat från andra handikappsyskon.
När jag beskriver "god man" nedan, avser jag också er som är förvaltare. Huvudman är den person som den gode mannen/förvaltaren har uppdrag att hjälpa. Handikappsyskon är ett "normalfungerande" syskon till ett syskon med funktionsvariation. Jag skriver ofta "handikapp", vilket är neutralt för mig och är lättare att skriva än "person med funktionsvariation".
Tänk igenom i god tid vem som ska ta över godmanskapet när du inte själv klarar det.
Att prata om ålderdom och död med sina barn är nog inte det lättaste. Ändå är både åldrandet och döden oundvikliga. För diskussionen i öppen anda; att du funderar på ditt åldrande, på ditt/dina barn med funktionsvariation, på dina neurotypiska ("normalfungerande") barn. Tala om hur ansvaret har varit för dig, som godman och anhörig. Beskriv hur ansvaret som god man ska se ut enligt lagstiftningen och klargör vilka extra uppdrag som du kan ha tagit på dig som anhörig. Kanske har du köpt kläder, skor, ringt läkare, ordnat semestrar etc., som gode män normalt sett inte gör. Du har säkert gjort det i rollen som mamma eller pappa.
Klargör skillnaderna för dina barn mellan uppdragen "sörja för person", "bevaka rätt" och "förvalta egendom". En person behöver inte ensam bära alla tre uppdragen. Att vara god man kan man också låta någon utanför familjen vara. Kanske har ni redan en god man utanför familjen, men hen är kanske åldrande och kan behöva ersättas. Hur vill du göra då?
Fundera över hur ditt "neurotypiska" barn kan komma att ta sig an rollen som god man
Många handikappsyskon är nog nära lika engagerade i sitt handikappade syskon som deras föräldrar. Det är kanske inget man önskar sig som förälder, men så ser verkligheten ofta ut. (Jag har sett detta många gånger hos andra handikappsyskon jag träffat.) Den dag man blir god man för sitt syskon, kan man mentalt uppleva att ens "frihetstid" är över. Kanske har man varit bunden till handikappsyskonet under uppväxten och fått ett eget "fritt" liv i 20-årsåldern. När föräldrarna blir gamla eller dör, kan man uppleva luckan i ens fria liv stängs igen. Man faller lätt tillbaka till rollen man hade som ansvarstagande handikappsyskon när man växte upp. Nu har man kanske dessutom gamla föräldrar att ta hand om.
Blir det ändå aktuellt att ett av dina barn tar över godmanskapet, tänk igenom vad hen ska göra. Många gruppboenden, om huvudmannen bor i ett sådant, kan erbjuda samarbetsavtal mellan god man och boendet. Där kan regleras vilka roller som respektive part ska ta. (Detta nämner inte överförmyndarnämnderna under sina godmanskurser.) Som handikappsyskon får du kanske också lära dig leva med att professionella, och inte dina föräldrar, köper kläder till ditt syskon. Kanske någon annan anhörig eller vän kan erbjuda sig att besöka huvudmannen ibland? Hur kan ditt barn fundera kring att eventuellt fira semester med sitt handikappade syskon?
Förbered också ditt barn på hur "fyrkantigt" en överförmyndarnämnd kan agera. Den är en tillsynsmyndighet och behöver ditt barn råd, kanske hen kan få dem via en godmansförening eller något godmansforum på internet. Berätta också för ditt barn att gode män, som också är anhöriga, lätt blir "påhoppade" i dessa sammanhang, då en del "professionella" (dvs. icke-anhöriga) gode män och anställda inom kommunala förvaltningar endast ser godmansuppdraget som ett juridiskt uppdrag (vilket det ju faktiskt är). De har kanske inte lika mycket känslor inblandade som många av oss anhöriga ofta har.
Lär dig om processen, från dödsfall till skiftat arv, när du går bort
Önskar du att någon av dina barn ska bli god man, behöver du ta reda på hur bodelning och arvskifte fungerar för gode män som också ärver. Ditt barn som du funderar ska bli god man kommer nämligen att bli jävig under bodelnings- och arvskiftesprocessen. Därför behöver en tillfällig god man vara en del under hela denna process. Ditt barn som god man kommer därför att behöva hantera såväl sitt handikappade syskon, övriga dödsbodelägare som relationen till tillfällig god man. Är du samboende eller gift med en person som du inte har dina barn med, kommer troligtvis också den nya partners barn att behöva bli delaktiga.
Bodelnings- och arvskiftesprocessen kommer också att ta längre tid och bli krångligare än en vanlig motsvarande process. Tillfällig god man måste vara med, godkänna och skriva under bodelning, ev. fastighetsförsäljning, delning av lösöre, deklarationer och arvskifte. Hen måste vara inblandad när dina dödsbodelägare ska träffa banker, när eventuella bankfack stängs etc.
När Skatteverket har stämplat in bodelningsansökan, måste exempelvis sex månader förflyta innan arvskiftet kan påbörjas. (Jag vet inte om det bara beror på att en av dödsbodelägarna behöver god man eller på att en tillfällig god man är inblandad.)
Försäljning av fastighet, om det blir aktuellt, måste ske enligt en viss process när tillfällig god man är inblandad. Exempelvis måste fastigheten värderas av två mäklare och försäljningen godkännas av överförmyndarnämnd.
Lösöret måste värderas och bokföras, då huvudmannen inte får ge gåva till någon annan. Dina barn kan därför inte ge bort moster Fridas vas till kusin Emma, bara för att hon alltid har tyckt om den. Dödsbodelägarna utan god man måste då först köpa ut huvudmannens tillgång i detta fall och sedan ge bort den.
Dina dödsbodelägare behöver deklarera såväl för ditt dödsbo, vilket kan behöva ske under flera år, som för ditt barn som har god man (om du väljer en dödsbodelägare som god man). Tar processen längre tid, så kommer också dödsboet att förlora ditt organisationsnummer (ditt personnummer) och bli en juridisk person, med nytt organisationsnummer.
Försök gärna att vara med i processen att välja ut en lämplig tillfällig god man. Dessa är svåra att få tag på och sägs vara svåra att bli av med om de inte fungerar under processen. Kom också i håg att huvudmannen måste betala tillfällig god man för nedlagda timmar när arvskiftet är över.
Mer information kan du säkert få av godmansföreningen där du bor. Du bör också kunna prata med en begravningsjurist.
Fundera på hur dina avtal ser ut inför din bortgång
Vad händer när du dör? Har du ett testamente, där det mesta är reglerat? Vill du testamentera lika mycket till alla dödsbodelägare eller eventuellt "bara" ge laglotten till ditt handikappade barn? Tänk på att överförmyndarnämnden kan ta bort förmåner, som handikappersättning och bostadsbidrag, om huvudmannen får ökade tillgångar. (Jag är inte helt säker på hur detta fungerar, men det går så klart att kolla upp.)
Finns andra avtal som aktiveras när du dör? Vissa par reglerar så att kvarvarande partner får bo kvar i orubbat bo under en viss tid. Ditt barn, som du vill ska bli god man, kan behöva hantera en deprimerad och åldrande kvarvarande partner samtidigt som hen också ska gå in i rollen som god man och genomföra en bodelnings- och arvskiftesprocess. Det kan exempelvis bli svårt att sälja en gemensam, kvarvarande fastighet om den som bor kvar inte längre förmår att sköta och/eller sälja fastigheten.
Har du skrivit framtidsfullmakt eller liknande om du inte kan sörja för dig själv? Dina barn kan exempelvis hamna i situationen att du blir dement och att ditt handikappade barn då "faller igenom", då du kanske har varit den enda tryggheten. Får dina "normalfungerande" barn då hantera både en förälder och ett handikappat syskon i kris, blir det tungt för dina barn. Risken är att dina barn då både får bli god man för dig och ditt handikappade barn.
Hur ser situationen ut för dina dödsbodelägare?
Gå igenom situationen för samtliga dina dödsbodelägare. Bor de som ska ärva dig i samma stad som du, är vana att hantera papper och myndigheter och har en hyfsat normal arbetstid/vardag? Eller bor någon av dödsbodelägarna på annan ort eller i annat land? Har någon av dem svårt att komma iväg på möten på dagtid, vilket ofta banker (och tillfällig god man) kräver? Med en tillfällig god man under bodelnings- och arvskiftesprocessen krävs fullmakter så fort någon inte kan delta. (Det krävs nog vid andra dödsfall också, men med tillfällig god man är processerna fler och krångligare.)
Situationen för dödsbodelägarna kan komma att påverka hur processen kring bodelning och arvskifte kan behöva läggas upp och drivas.
Fundera på vem som ska driva bodelnings- och arvskiftesprocessen
Vem vill du ska driva processen från dödsfall till arvskifte? Blir det samma person som du vill ska bli god man? I så fall bör du diskutera med samtliga dödsbodelägare vad som kan vara rimligt och möjligt. I vårt fall tog hela processen 2,5 år.
Räkna med att processen kan bli så pass tids- och energikrävande att den som driver den kan behöva gå ner i arbetstid. Förslagsvis kan hen få en timkompensation, som betalas av de övriga dödsbodelägarna. Eller ska processen delas upp på flera av dödsbodelägarna, så att en sköter bodelning medan den andra tar hand om arvskifte? Reglera förslagsvis detta i förväg och diskutera också vad som händer om överenskommelsen inte hålls.
Se över dina bankengagemang
Har du dina besparingar, lån etc. i flera banker, tänk på att varje bankbesök ger ett merarbete för dina dödsbodelägare. Bankbesöken kräver att samtliga dödsbodelägare och tillfällig god man samlas på respektive bank för att arvskifta. Kan någon inte närvara, krävs fullmakter. Om möjligt, för samman dina bankengagemang till endast en eller två banker.
Om du har bankfack, se till att skriva upp allting som ligger i facket. Har du och din man/sambo separat tillträde till facket, är detta särskilt viktigt. Risken är annars att den ena partnern tömmer bankfacket utan att de övriga dödsbodelägarna har kunnat ta del av vad som ligger där. Ett felsteg som kan ge flera månaders merjobb.
"Döstäda" i tid
Dina dödsbodelägare kommer att få massor att ta hand om när du dör, även om du förberett din bortgång. Inte minst därför att du har ett handikappat barn. Se därför till att du har städat ur och sorterat upp, så att inte det tar onödig ork för dina efterlevande.
Märk upp dina pärmar, så att det tydligt framgår var testamente och andra avtal finns. Visa var huvudmannens pärmar finns. Ha dokument tillgängliga som kan behövas vid eventuell fastighetsförsäljning, som inköpspris på fastigheten, kvitton på eventuella om- och tillbyggnader etc.
Bestäm gärna vilken begravningsbyrå du vill att dina anhöriga ska anlita, hur du vill att din begravning ska se ut etc. Ju mer som är planerat i förväg, desto lättare för dina anhöriga.
Fundera på hur din död kommer att påverka ditt handikappade barn
Dina anhöriga kommer att behöva berätta för ditt handikappade barn att du har gått bort. Och köpa begravningskläder åt barnet. Det kan bli de första två uppdrag de får (förutom att nye gode mannen måste göra en slutredovisning åt överförmyndarnämnden). Ditt barn kanske inte kan prata eller kommunicera på "vanligt" sätt. Hur ska denna information föras fram? Hur kan ditt barn med funktionsvariation komma att reagera? Kommer ditt barn klara av att vara med på begravningen? Hur kan sorgeprocessen hos den funktionsnedsatte komma att påverka dina andra anhöriga? Kanske det sörjer först när hen kommer "hem" första gången efter din död och inser att du inte är där?
Var ska ditt handikappade barn och dina anhöriga som kommer att umgås med det handikappade barnet träffas efter din död? Tidigare har de kanske setts i föräldrahemmet. Kommer det att fungera framöver när du inte längre bor där? Ditt handikappade barn kanske behöver komma "hem" för att få någon form av kontinuitet i sitt liv. Eller ska dina anhöriga hälsa på ditt handikappade barn där hen bor? Har de annars varit hemma hos sina "normalfungerande" syskon? Tänk på att dina anhöriga inte längre kommer att ha ditt stöd när det handikappade barnet kommer "hem". Kanske behöver de lära känna ditt handikappade barns föreståndare och vårdare för att få stöd vid kommande träffar? Mycket går att lösa, men det kan ta tid och kräva tålamod.
Självklart är dessa frågor inte lätta att vare sig ställa sig eller besvara. Varje handikappförälder har väl burit med sig de frågorna under många år. Ändå kan det kanske vara till hjälp när situationen väl är där. För det barn som eventuellt kommer att bli god man kan det säkert ändå underlätta. Han eller hon kan annars ensam komma att ställas inför dessa frågor, om inte någon annan nära anhörig eller vän kan hjälpa till.
Lämna över godmanskapet till näste god man i tid
Att bli god man i dagsläget kräver utbildning och digitala färdigheter. Många överförmyndarnämnder utbildar nyblivna gode män vid sina kommuner. Även godmansföreningar sköter sådana utbildningar. Det tar tid att komma in i uppdraget. Att bokföra inkomster och utgifter för god man sker i dag ofta i digitala verktyg, som den kommunala e-tjänsten Valter. Som god man kan du också komma med bra tips och råd till den som tar över. Risken är annars att ditt barn måste ansöka om att bli god man när du själv är så dålig att du inte kan hjälpa till.
Som handikappförälder och -syskon är man dock ofta van vid att laga efter läge. Med god framförhållning och flexibilitet kommer du och dina barn - eller annan god man - att klara av överlämningen.
Kommentarer
Intressant inlägg då jag har liknande erfarenehter själv men man behöver INTE lämna över alla ärenden och ansvar till en utomstående god man. Man kan klara av detta helt själv utan yttre externa personers inblandning eller klåfingriga tyckanden, ifrågasättanden och ilägganden
MvH
/Bengt
Av någon anledning står det "Hasse Beg Bil" - ett skoj-konto jag haft - som signatur men det har blivit strul med blogger..