Apotek Hjärtat ville ta ansvar!

Hållbara vattentjänster - den sektor som tidigare kallades VA, vatten och avlopp - är ett komplext och spännande område. En dimension som jag fastnat för kallas uppströmsarbete. Det förebyggande arbetet, som uppströmsarbetet innebär, handlar om att stoppa utsläppen vid källan i stället för att behöva rena dem i VA-verket.

Stoppa utsläppen vid källan
Läkemedel är exempel på sådant som hellre bör stoppas vid källan än renas. En rad mediciner kan knappast renas i Sverige eftersom reningen är för svår och dyr. Till dessa hör p-piller, substanser mot värk och epilepsimedicin. Flertalet är hormonpåverkande. Med för mycket österogen i vattnet riskerar hanfiskarna att byta kön. Svenskt Vatten månar därför bl.a. om sin relation till Sveriges Apoteksförening. Apoteken försöker nu samla in gamla tabletter för återvinning, som många tidigare slängde i hushållsavfallet eller spolade ner. Sjukhus och vårdcentraler är noggranna att följa samma rutiner.

Apotek Hjärtat startade tidigare i år en kampanj kring hormonstörande ämnen. Som konsument kunde du bli en mörtfadder åt en två-könad mört. Min heter Bernt-Beatrice. Adoptionen kunde du dela med andra på sociala medier. Ett lovvärt och roligt sätt att uppmärksamma viktiga samhällsfrågor!

Organisationer och företag som vill ligga i framkant är ofta noggranna med att våga hitta nya lösningar. En tekniska bransch, som VA-sektorn, har tidigare ofta löst sina problem med teknik. Uppströmsarbetet handlar främst om att lösa utmaningar med politik och kommunikation. Det kräver helt andra utmaningar för sektorn.

För att hantera politiska frågor krävs ofta:

1. Att identifiera var frågan hör hemma. Är den reglerad i internationell, EU- eller svensk rätt? Är den reglerad av riksdagen, regeringen eller på myndighetsnivå? Kemikalielagstiftningen är i högsta grad en internationell och EU-rättslig fråga, där reglerna ofta ser olika ut och/eller tillämpas olika i varje land. Eller kan branschorganisationerna sinsemellan reglera hela eller delar av frågorna?

2. Att identifiera de berörda aktörer. När regleringen av frågan är klar, behövs ett samarbete på flera nivåer. Några som dem som bör ha varit inblandade är: EU-kommissionen, Miljödepartementet, Kemikalieinspektionen, Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, branschorganisationerna Svenskt Vatten och Sveriges Apoteksförening samt deras medlemmar.

3. Att skapa god samverkan med de berörda aktörer. Komplexa frågeställningar behöver hanteras av fler. Goda relationer kan upprätthållas genom att man träffas regelbundet, tar del av varandras remissvar, deltar på gemensamma seminarier etc. Att ta sin del av ansvaret, i stället för att hänskjuta allt ansvar till den andra parten, stärker bådas kort. Nästa gång kanske motparten hjälper dig?

4. Att våga ta ställning/agera. Apotek Hjärtat har som privat aktör följt den politiska debatten - och bestämt sig för att agera. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Tjusigt så! Med omregleringen på apoteksmarknaden, finns all anledning att skaffa sig positiva ess i rockärmen. Här med ett väl genomtänkt csr-arbete.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Komma in i godmansuppdraget

Checklista för renovering av bostaden

Lämnar som god man