Behövs fler danstillstånd?

Sverige lär vara världens mest singeltäta land. I Stockholm sägs det att ungefär 60 procent av allt boende är singelhushåll. Även om somliga säkert trivs med att vara singlar, skulle många gärna träffa en partner.

Hur träffar man en partner i Stockholm? Det borde inte vara några problem eftersom det finns massor av uteställen. Vad händer när man går ut en kväll? Själv tycker jag att det är svårt att gå fram till någon okänd på krogen och börja prata. Skulle jag ändå hamna i slang med någon, är det svårt att fortsätta samtalet eftersom ljudnivån är så hög. Det återstående sättet att mötas är genom dans.

Vad finns det för möjligheter att dansa i Stockholm? Förutom Mälarsalen, som är exklusivt avdelat för dem som motionsdansar, finns det inte så många ställen att välja på. De få dansgolv som finns, till exempel Blue Moon Bar, är outhärdligt trånga och riktar sig främst till människor i 20-årsåldern. Finns då möjligheten att dansa på sin vanliga bar eller sitt normala uteställe? Jag pratade med några vänner om detta. Enligt dem krävs ett så kallat danstillstånd för att spontandansa i baren, vilket man gör i många länder.

Enligt Wikipedia måste en krögare söka danstillstånd hos polisen (2 kap. 4 § ordningslagen). Om krögaren har tillstånd att sälja alkohol blir det sedan lättare för restaurangen att beviljas danstillstånd, som också medger spontan dans på stället. Enligt miljöförvaltningen i Stockholm finns ungefär 1 100 restauranger i Stockholm, varav knappt 100 har danstillstånd.

Nu undrar jag följande:
  1. Varför ska det vara så krångligt att vara spontan på krogen och dansa om man har lust? Svenskar brukar ofta anklagas för att vara stela och hämmade. Lagstiftningen hjälper knappast till i detta fall.
  2. Varför har så få krögare danstillstånd?

Resultat
Hösten 2014 föreslår bland annat Folkpartiet och riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson att danstillståndet avskaffas. Frågan har tydligen varit uppe för debatt sedan 2005. Det ska bli spännande att se hur det går.

Kommentarer

Andreas R. sa…
Javisst kunde det gärna finnas fler uteställen i Stockholm som också har dansutbud. Tror nog att många tycker det är roligare att dansa än söka samspråka över en öl i en ljudvolym som alltför ofta gör det mycket svårt (och i längden uttröttande)att föra ett vettigt samtal.
- I och för sig kan väl andra än sådana som enbart önskar motions- dansa besöka Mälarsalen också, men onekligen skulle nog en dansafton för singlar el. dyl. göra sitt till.

/Andreas R.
Unknown sa…
Jag har lite svårt för kategoritänkandet. Folk kan väl vilja dansa alldeles oavsett status. Antalet stälen som har dans återspeglar säkert dels efterfrågan, dels det regelverk som omgärdar danstillstånden.

Har t.ex. varit en del krängel genom åren med en krog i Södertälje där polisen hade en massa synpunkter bl.a. på entrén.
Peter, jag håller med dig! Mer spontandans åt alla vore faktiskt det bästa.

Populära inlägg i den här bloggen

Checklista för renovering av bostaden

Första tiden som god man

Singel i fjällen, del 4