Risk för dubbelt frånfall

Den amerikanska högern har berömt republikanernas nya vicepresidentkandidat Sarah Palin för att hon behöll sitt femte, nyfödda barn när det visade sig att barnet har Downs syndrom, enligt dagens DN. Frågan är dock om valet långsiktigt är klokt för republikanerna.

Länk till DN-artikeln

44-åriga Sarah Palin ska bli den perfekta matchningen till republikanernas presidentkandidat, den 72-årige John McCain, "hon är exakt den USA behöver, den som bäst kan hjälpa mig att skaka om status quo i Washington". Styrkan i deras mix är att de har skilda kompetenser, åldrar och kön. På så sätt kan de täcka upp en rad sakområden och företräda skilda väljare i partiet.

Var ligger sårbarheten i deras konstellation? John McCain har lång erfarenhet av utrikspolitik, medan Sarah Palin - med två års erfarenhet som guvenör i Alaska - helt saknar den kunskapen och erfarenheten. McCains höga ålder kan dock göra honom till ett osäkert kort och Palin skulle inte ha en chans att täcka upp för honom om han dör eller blir sjuk. Palin har sin styrka bland annat i att hon är reformsinnad, ung och säkert har både styrka och uthållighet. En riskfaktor är dock att en av hennes många barn har en funktionsstörning.

Familjer med funktionsstörningar är utsatta i samhället. Många äkta par skiljer sig på grund av extraordinära slitningar i äktenskapet. Handikappföräldrar, särskilt mammorna, har en överrisk att bli utmattningsdeprimerade på grund av den ansträngande familjesituationen. De normala syskonen får stå tillbaka och får ofta ta större ansvar och får stå tillbaka mer i familjen mer än andra syskon. Att kombinera en sådan familjesituation med att kandidera som vicepresident för världens största demokrati skulle jag inte rekommendera någon.

Sarah Palin har visserligen en man och kan säkert köpa sig stöd till familjen, men hela familjeansvaret går inte att leja bort. I botten måste hon ha en ambitiös personlighet för att ha kunnit komma så långt, vilket säkert ger henne styrka men också kan göra henne sårbar. Kvinnor i aktiva jobb - med höga krav och hög kontroll - har en betydligt högre risk än män i motsvarande jobb att bli sjukskrivna, enligt Försäkringskassan. Forskarna tror att de dubbla kraven - från både arbete och familj - skapar en särskilt ansträngd situation för kvinnorna.

Vilket är "worst case scenario", om republikanerna får presidentposten till senhösten? John McCain får hjärtattack och Sarah Palin blir utmattningsdeprimerad. Vem leder då nationen? Framöver får vi se vad betting-företagen sätter för odds på partiet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Komma in i godmansuppdraget

God man: En krånglig process att inreda

Lämnar som god man