Ursprungsmärk bensinen

Kan bensinbolagen ursprungsmärka sitt bränsle? Det är mitt önskemål, så att vi konsumenter kan ställa krav på vilka länder som vi vill köpa bensin från. Jag vill exempelvis inte köpa bränsle från diktaturer som Saudiarabien eller Ryssland.

Jag ställde därför frågan till Energimyndigheten, som svarat så här: "Kommissionen har nu beslutat om ett tilläggsdirektiv till bränslekvalitetsdirektivet. Detta tillägg kommer vi att implementera genom att utfärda föreskrifter. Vi har inlett detta arbete. I tilläggsdirektivet finns närmare beskrivet hur drivmedelsföretagen ska rapportera till utsedd myndighet (Energimyndigheten). Rapporteringen ska innehåller uppgifter om levererade drivmedel. Alla företag som levererar drivmedel och betalar skatt för detsamma ska rapportera, men de mindre företagen behöver inte vara så detaljerade.

Vad avser råolja som importeras till Sverige kommer de stora företagen att lämna uppgifter från vilken oljekälla och därmed land, som råoljan kommer från, under förutsättningar att de även skattar för drivmedlet när den levereras till kund. Det är ca hälften av de fossila andelarna av drivmedlen som raffineras i Sverige, så i princip omfattas råoljan av uppgiftsskyldighet. Det är dock ett undantag och i det fall som de stora raffen säljer det färdiga drivmedlet obeskattat till en mindre leverantör, så kommer det mindre företaget enbart att behöva lämna uppgifter om råoljan har kommit från EU land eller ej. Det är dock värt att tillägga att de som importerar råolja till Sverige har uppgifter om ursprung, enligt min uppfattning.

För den andra hälften av drivmedlen, som alltså importeras i form av redan raffinerad råolja, kommer det finns krav om att de stora företagen lämnar uppgifter, om vilket raffinaderi som raffinerat oljan. De mindre företagen behöver bara lämna uppgifter om produkten är köpt inom eller utom EU.

Vad jag i texten kallar mindre företag, definieras i begreppet 'small and medium sized enterprises', vilket innebär företag med färre än 250 anställda, en årlig omsättning som inte överstiger 50 milj Euro och/eller en årlig balansräkning som inte överstiger 43 milj Euro.

Energimyndigheten har dock anmodat de företag som levererar de större volymerna drivmedel att rapportera, redan under tiden kommissionen har utformat underlaget till tilläggdirektivet. Kommissionen har haft den uppfattningen att detta skulle ske trots allt. Vi har fått in uppgifter från 2011, 2012 och 2013 års leveranser. Dessa uppgifter har vi presenterat i en rapport ”Drivmedel i Sverige 2013

Jag hoppas du har fått svar, annars är du välkommen att höra av dig igen."

Som jag uppfattar svaret från Energimyndigheten, kan vi konsumenter nu ställa krav på att bensinbolagen anger från vilka länder som bränslet kommer. Hur läser du svaret?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Komma in i godmansuppdraget

God man: En krånglig process att inreda

Lämnar som god man