Dyrt att sortera, men olagligt att låta bli

Jag har nyligen debatterat den höga kostnaden för att avfallssortera i bostadsrättsföreningen på Twitter. Som det nu är, är det dyrare att sortera avfallet än att slänga det i hushållsavfallet.

Av Twitterdebatten har framgått att det är förbjudet att inte sortera avfallet. Av 24 a § avfallsförordningen framgår att "Den som har förpackningsavfall som inte är hushållsavfall ska sortera ut förpackningsavfallet från annat avfall och lämna förpackningsavfallet till
1. ett insamlingssystem som har tillstånd enligt 38 § förordningen (2014:1073) om producentansvar för förpackningar, eller
2. någon som enligt 57 § förordningen om producentansvar för förpackningar samlar in utsorterat förpackningsavfall."

Motsvarande är reglerat för returpapper samt elektriska och elektroniska produkter i samma förordning.

Möjligt att slänga allt i hushållsavfallet
Jag ringde Stockholm Vatten för att höra om vår bostadsrättsförening kunde byta ut alla kärl för sortering (glas, plast, papper etc.) och ersätta med kärl för hushållsavfall. Så struntar vi helt i att sortera - och får ner kostnaderna.

Det gick hur bra som helst. Tydligen ligger ansvaret på individerna att sortera ut, inte på bostadsrättsföreningen att göra rätt för sig.

Hur kan man ha en lagstiftning som man inte kan kontrollera? För vem kollar om man slänger sina förpackningar och returpapper i hushållsavfallet?

Låt producenterna betala
En lösning på problemet, som en av debattörerna lyfte fram, vore att avfallsproducenterna betalar en högre avgift, så att man gratis kan lämna sitt sorterade avfall även i bostadsrättsföreningen. I dag är det bara gratis att lämna vid återvinningsstationer. På så sätt skulle man tillämpa producentansvaret fullt ut.

Borde det inte vara lättare och billigare att lämna avfallet i den egna fastigheten - och på det sättet få fler att sortera?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Komma in i godmansuppdraget

God man: En krånglig process att inreda

Lämnar som god man