Slutet för Waxholmsbolaget AB?

I förra veckan åkte jag Djurgårdsfärjan mellan Slussen och Djurgården. När färjan kom till Slussen, noterade jag att den flaggade för Waxholmsbolaget. Lite undrande blev jag eftersom Sjövägen flaggar för SL. Jag skrev några rader till SL och frågade.

I dag fick jag svar. "Hej Ulrika! Nu har vi fått svar på varför Djurgårdsfärjan kördes med Waxholmsbolagetflagga. Djurgårdsfärjan kör under SL:s varumärke och ska inte flagga med Waxholmsbolagets flagga. Om så har hänt är det ett tillfälligt fel som vi ska korrigera. /Linnea, SL".

Djurgårdsfärjan under SL-flagg
Så nu ska alltså Djurgårdsfärjan - målad i Waxholmsbolagets färger och flaggad för Waxholmsbolaget - börja flagga för SL. Kanske på tiden eftersom SL-flaggorna vajar vid färjeterminalen i Slussen. Vad innebär detta för resenären?

Det blir nog svårt att hålla rätt på vem som är vem. Waxholmsbolaget äger fyra Djurgårdsfärjor. Dessa trafikeras av Strömma/Serco. Eftersom sjötrafiken sker mindre än en distansminut ut (minns detta från tiden på SL, men hittar det inte på nätet), sker den under SL-flagg.

Flaggas som Sjövägen
Jag pratade senare på dagen med personalen på Djurgårdsfärjan. De hade inte fått något besked om att de skulle gå under SL-flagg. I stället reagerade de med förvirring. "Våra båtar ägs ju av Waxholmsbolaget. Sjövägens ägs ju av Rederi AB Ballerina - och kan väl därför gå under SL-flagg." Ja, helt lätt är det inte!

Om Djurgårdsfärjan, som ägs av Waxholmsbolaget, ska gå under SL-flagg, vore det väl rimligare att båten ägdes av AB Storstockholms Lokaltrafik. Och ska Djurgårdsfärjorna byta ägare, så blir det väl tveksamt varför resten av Waxholmsbolagets båtar ska vara kvar under Waxholmsbolaget AB? Vem som äger fordonen i dag är ointressant. SL och Waxholmsbolaget är bara produktvarumärken i dag - och driften handlas upp av landstingets trafikförvaltning.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Komma in i godmansuppdraget

God man: En krånglig process att inreda

Lämnar som god man