Hur påverkar den lokala ojämställdheten kvinnor och män?

Män dominerar på beslutandenivå i den lokala förvaltningen, berättar professor Anita Göransson och utredningssekreteraren Lina Burström på DN Debatt i dag. Artikelförfattarna exemplifierar med tingsrätten, där endast en femtedel av domarna är kvinnor. På kommunal nivå är tre fjärdedelar av toppolitikerna män.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=732332
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_767627.svd

De flesta förvaltningsärenden i Sverige fattas på lokal nivå. Kommunen fattar beslut om socialbidrag, omsorg, skola, fritid, byggärenden, miljö, lokalt näringsliv etc. Tingsrätten är första instans för civil- och straffrättsliga mål, där de flesta beslut stannar. Kommun och tingsrätt är därmed de beslutsinstanser som påverkar människors vardag mest.

Hur påverkar det faktum att männen dominerar beslutsfattandet i dessa led? Är de generellt lika kunniga och insatta som kvinnor i hur livsvillkoren ser ut för barn, unga, gamla och utsatta grupper i samhället? Hur påverkas det lokala näringslivet av att män i högre grad är med och beslutar om utformningen av villkoren för det? Tingsrätterna beslutar om bland annat våldtäkts- och familjemål, som kräver att domarna känner till både kvinnors och mäns livsvillkor.

Kvinnor har lägre löner än män och är i betydligt högre omfattning än män ensamstående med barn. Dessa aspekter påverkar naturligtvis kvinnornas och deras barns liv. Kvinnors företagande är lägre än mäns. Därtill är kvinnor mer benägna att ta ansvar för miljön, vilket framgår i en nyligen publicerad undersökning som Naturvårdsverket har beställt.

http://www.naturvardsverket.se/sv/Nedre-meny/For-press/Pressmeddelanden/Kvinnor-mer-benagna-att-agera-i-klimatfragan/

Ser och tar politikerna hänsyn till det, om kvinnorna inte är med och påverkar besluten i samma omfattning?

På statlig nivå har man länge arbetat med jämställdhetsfrågor, vilket torde öka medvetenheten kring och riktningen av besluten. Domstolarna lever sitt eget liv och kan därför bara genom eget arbete påverka sin syn på jämställdheten. På kommunal nivå tror jag att frågorna är mer åsidosatta. Vem ska verka för en förändring i ett land där jämställdhetsfrågorna har prioriterats ner?

Kommentarer

Armstarke sa…
Tar du inte i lite här? Tror du verkligen att män i beslutspositioner i dagens Sverige tar beslut som enbart drabbar kvinnor?
Det krävs, enligt min uppfattning, en jämn könssammansättning bland beslutsfattarna för att försäkra sig om att samhällets beslut påverkar kvinnor och män lika. Så besluten i sig påverkar alltså inte bara kvinnor.
Unknown sa…
Jag tycker det är väl magstarka krav att beslutsfattarna skulle ha någon kompetens i det de arbetar med...
Mart sa…
På min blogg har flera undersköterskor kommenterat att de tycker att endast erfarenhet är betydande för att klara att sköta ett jobb.

Jag tycker egentligen att vi ska sluta fokusera på kön, utan se till kvinniskan/människan istället. Men eftersom samhället fortfarande är så pass ojämlikt som det är behöver vi se ett gott samspel mellan beslutsfattare (välutbildade för ändamålet) och detta innefattar (tyvärr) en jämn könssammansättning.

Populära inlägg i den här bloggen

Komma in i godmansuppdraget

God man: En krånglig process att inreda

Lämnar som god man