Så nytt, men ack så traditionellt

Konungens stiftelse Ungt ledarskap söker efter unga ledare på stan. Vid busskurer kan man se fotografier på den unge, kostymklädde invandrarpojken med slips som framtidens ledare. Den unga invandrarflickan finns också porträtterad, invirad i en lång, ljus tygduk, inom ramen för samma kampanj.

Jag uppskattar absolut kungens ambitioner att uppmuntra fler unga invandrare att bli framgångsrika ledare. Däremot kan jag inte låta bli att dra på mungiporna åt att pojken ska leda vinstdrivande företag och flickan ska ägna sig åt självuppoffrande Moder Teresa-verksamhet. Visserligen var den makedonska kvinnan en stor ledare, men hennes uppgift var att ägna sig åt "den goda saken" för andras bästa. Den rollen är knappast ny för en kvinna. Kanske sticker den mer i ögonen just därför att könsrollerna är mer cementerade i många invandrarkulturer än i den svenska. Dessa tjejer och killar behöver i än högre grad möjlighet att skapa sig nya bilder.

http://www.ungtledarskap.se/

Kanske har kungen själv inte lagt sig i mediakampanjen, men ändå kan jag inte låta bli att fungera på jämställdheten inom kungahuset. Ännu har jag inte sett någon intervju på temat "Så arbetar Silva och jag för ökad jämställdhet i äktenskapet", men den kanske kommer!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Komma in i godmansuppdraget

God man: En krånglig process att inreda

Lämnar som god man